Monday , 22 January 2018

Οικογένεια & Ψυχολογία

Παιδική Κακοποίηση: Μύθοι & Αλήθειες

child-1154951__180

Σε προηγούμενο άρθρο μιλήσαμε για την παιδική κακοποίηση, προσπαθώντας να εξοικειωθούμε με αυτό το πολυπαραγοντικό και πολυσύνθετο φαινόμενο. Σε αυτό το άρθρο, θα καταρρίψουμε ορισμένους μύθους που αναπαράγονται ακόμα γύρω από την παιδική κακοποίηση. Απομυθοποιώντας την Παιδική Κακοποίηση  Μύθος: Η κακοποίηση προϋποθέτει την ύπαρξη βίας. Αλήθεια: Η σωματική κακοποίηση είναι μία μορφή παιδικής κακοποίησης. Η παιδική παραμέληση και η συναισθηματική βία ... Read More »

Παιδική Κακοποίηση: Με μία πρώτη ματιά

hiding-1209131_1920

«Εδώ και μήνες έχει μετακομίσει μία καινούργια οικογένεια στον επάνω όροφο. Από την δεύτερη μέρα άρχισα να ακούω περίεργους θορύβους. Φωνές, μαλώματα, πράγματα να σπάνε, τα παιδιά να κλαίνε… Δεν έδωσα σημασία, αν και αγχωνόμουν κάθε φορά που όλα σταματούσαν απότομα. Μία μέρα γνώρισα τους γονείς, πολύ ευγενικοί μου φάνηκαν. Όμως, πέτυχα και την μικρή τους μία μέρα που γυρνούσε ... Read More »

Νέα Σχολική Χρονιά: Ας οργανωθούμε καλύτερα!

education-548105

«Θυμάμαι την πρώτη μέρα στο σχολείο της κόρης μου…φωνές…κλάματα…Να την παίρνουν σχεδόν με το ζόρι οι δάσκαλοι, και εγώ να νιώθω μία κακή μάνα! Θα ήθελα να μην ζήσω το ίδιο και με το γιο μου!» Η πρώτη μέρα στο σχολείο αποτελεί εφιάλτης για τους περισσότερους γονείς. Ιδιαιτέρως σε περιπτώσεις, όπου αναπτύσσονται στενές σχέσεις μεταξύ γονέων και παιδιού, το παιδί ... Read More »

Μπαμπάδες εν δράσει: Πώς να έρθουμε πιο κοντά στα παιδιά μας!

images

“Έχω μία κορούλα 6 ετών. Σε γενικές γραμμές προσπαθώ να συμμετέχω στην ανατροφή της ακολουθώντας πιστά τα βήματα της γυναίκας μου, αλλά παρόλα αυτά, νιώθω ότι ακόμα δεν έχω βρει την χρυσή τομή της επικοινωνίας στη σχέση μας. Τι μπορώ να κάνω;” Μπορεί να κάνουμε πράγματα με τα παιδιά μας και παρόλα αυτά, να μην μπορούμε να αναπτύξουμε στενούς δεσμούς ... Read More »

Οικογενειακές καταστάσεις: Γιατί είναι σημαντικό να τρώμε όλοι μαζί;

family eating bkfst

Πολλές οικογένειες έχουν απομακρυνθεί από παραδοσιακά ήθη και έθιμα, χαλαρώνοντας αισθητά τα “δεσμά” τους. Επιβεβαίωση αυτής της πραγματικότητας, είναι η απομάκρυνση από το παραδοσιακό οικογενειακό τραπέζι κάθε μεσημέρι (κάθε πρωί, κάθε απόγευμα). Είναι εύκολο να διακρίνει κανείς το λόγο, προσέχοντας απλώς όλα αυτά που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της ημέρας. Τα παιδιά, για παράδειγμα, έχουν μετά το σχολείο άλλες δραστηριότητες (π.χ. αγγλικά, ποδόσφαιρο, ... Read More »

Παιδί και Ανάπτυξη: Κατανοώντας το Παιδί μου!

baby-933097

“Είμαι 35 χρονών και έχω ένα κοριτσάκι 5 χρονών. Πάντα ήθελα ένα παιδί και τώρα που το απέκτησα φοβάμαι. Φοβάμαι μην κάνω τα ίδια καταπιεστικά λάθη που έκαναν οι δικοί μου γονείς σε εμένα. Θέλω να μπορώ να την καταλάβω και να της δώσω αυτά που έχει ανάγκη!” Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που θα πρέπει να μάθουμε ως ... Read More »

Παιδιά & Όρια: Να θέσω όρια στο παιδί μου;

girls-739071

«Τα καλά νέα είναι ότι είμαι έγκυος και ότι επιτέλους θα ολοκληρωθούμε σαν οικογένεια! Τα κακά νέα είναι ότι ήδη με έχει κυριεύσει έντονο άγχος! Θα είμαι καλή μητέρα; Πώς θα μπορέσω να θέσω όρια στο παιδί μου, χωρίς να του στερήσω τις απαραίτητες ελευθερίες του;» Οι περισσότεροι γονείς κυριευόμαστε από τέτοιου είδους σκέψεις. Το παιδί από τη στιγμή που γεννιέται ... Read More »

Μαθησιακές Δυσκολίες κατά την Προσχολική Ηλικία: η Σημασία της Πρώιμης Παρέμβασης

image-aa-education-tutor-dallas

“Ο γιος μου είναι τριών ετών και δεν μιλάει ακόμα πολύ καθαρά. Δυσκολεύεται ιδιαίτερα να αυτονομηθεί με το να ντυθεί, να κουμπώσει το μπουφάν και να δέσει τα παπούτσια του. Αποσύρεται και προτιμάει το μοναχικό παιχνίδι, ενώ πολλές φορές έχει διάφορα ξεσπάσματα θυμού. Ο παιδίατρος μου είπε ότι είναι νωρίς για να πούμε το οτιδήποτε, επειδή είναι μικρός!” Έχοντας μιλήσει ... Read More »

Μαθησιακές Δυσκολίες…από μία εντελώς διαφορετική ματιά!

images

Σ’ αυτό το άρθρο θα ήθελα να δούμε μαζί ένα πολυσυζητημένο φαινόμενο στις μέρες μας, το οποίο αποτελεί πηγή άγχους για αρκετούς γονείς. Δεν θα εστιάσουμε στα διαγνωστικά κριτήρια, στα αίτια και στις επιπτώσεις. Θα δούμε μαζί έναν διαφορετικό τρόπο σκέψης ο οποίος, αρχικά, έχει στόχο να μας κάνει να σκεφτούμε και γιατί όχι, να αλλάξουμε τον τρόπο με τον ... Read More »

Εργαζόμενη και Μητέρα!

working-mom-ftr

“Είμαι παντρεμένη περίπου 10 χρόνια. Είμαι πολύ ευτυχισμένη μέσα σ’ αυτόν τον γάμο! Ίσως επειδή ποτέ δεν χρειάστηκε να τεθεί δίλημμα για την δουλειά μου που τόσο αγαπάω. Ποτέ δεν ένιωσα ενοχές ότι παραμελώ τον σύζυγό μου στο όνομα της καριέρας μου. Ωστόσο, όλα άλλαξαν με τον ερχομό του πρώτου μας παιδιού. Νιώθω πως όσο χρόνο και να αφιερώσω στο ... Read More »

Scroll To Top