Ευχαρίστηση VS Ευτυχία: μια πρώτη γνωριμία!

«…αν θες να είσαι ευτυχισμένος, βάλε ένα στόχο που θα οδηγεί τις σκέψεις σου, θα απελευθερώσει την ενεργητικότητά σου και θα σου δώσει ελπίδες…» Andrew Carnegie

 

Ευχαρίστηση & Ευτυχία!

Είμαι ευχαριστημένος με τη ζωή μου! Είμαι ευτυχισμένος με τη ζωή μου!

Είναι δύο ταυτόσημες έννοιες; Είναι δύο έννοιες που προκαλούν παρόμοια συναισθήματα δημιουργώντας ένα αίσθημα μόνιμης πληρότητας; Ή μήπως προσωρινής πληρότητας;

Οι δύο αυτές έννοιες προκαλούν το ίδιο συναίσθημα ευφορίας και πληρότητας. Η διαφορά τους έγκειται στην προέλευση αλλά και τη διάρκειά τους.

Η ευχαρίστηση προκαλείται από εξωτερικούς παράγοντες και είναι προσωρινή (θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι μια απομίμηση της ευτυχίας), ενώ η ευτυχία από εσωτερικούς παράγοντες και είναι μια πιο μόνιμη κατάσταση.

Τί μας προσφέρει ευχαρίστηση; Ίσως η αγαπημένη μας μουσική. Μια ηλιόλουστη μέρα. Μια καλή ταινία. Το καλό φαγητό. Το σεξ. Αυτά και ακόμα περισσότερα αποτελούν τους εξωτερικούς παράγοντες, οι οποίοι μας γεμίζουν με ενέργεια. Αξίζει να σημειωθεί πως τα χρήματα αποτελούν μια πολύ μεγάλη πηγή ενέργειας.

Όμως: Αγοράζουμε κάτι που επιθυμούσαμε πολύ καιρό και νιώθουμε μια απέραντη ευχαρίστηση σε τέτοιο βαθμό που ίσως τη συγχέουμε με την ευτυχία μας. Νιώθουμε πραγματικά ευτυχισμένοι. Δεν είμαστε! Αυτή η «ευτυχία» διαρκεί για κάποιες μέρες.

Γιατί; Γιατί η πηγή της είναι ένας εξωτερικός παράγοντας. Τα χρήματα αγοράζουν την ευχαρίστηση όχι όμως την ευτυχία. Η ευτυχία έγκειται σε εσωτερικούς παράγοντες…σε πιο απλά πράγματα.

Ό,τι μας δονεί αυτό είναι η ευτυχία. Ο ορισμός της ευτυχίας ποικίλει από άτομο σ’άτομο, καθώς είναι αυτό ακριβώς που του λείπει για να δώσει ένταση και νόημα στη ζωή του. Η ευτυχία είναι εκείνη η εσωτερική διεργασία αυτογνωσίας και αυτοεκτίμησης που είμαστε υποχρεωμένοι απέναντι στον εαυτό μας να κάνουμε καλύπτοντας όλα τα ψυχικά κενά μέσα μας. Είναι το νόημα που δίνουμε στη ζωή μας μέσα από τους στόχους και τα όνειρά μας και πάνω απ’όλα μέσα από την ανιδιοτελή και αστείρευτη αγάπη απέναντι στον εαυτό μας, τους ανθρώπους γύρω μας, τη ζωή μας.

…πιο απλά…τα τρία θεμέλια της ευτυχίας σ’ αυτήν τη ζωή είναι: κάτι να κάνεις, κάτι να αγαπάς, κάτι να ελπίζεις!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.