Νέα Χρονιά: ας είναι πηγή έμπνευσης!

Πολλοί από εμάς προς το τέλους του έτους αδημονούμε για το νέο! «Άντε να έρθει το νέο έτος να φύγει το παλιό!»…και μόλις έρθει το νέο πάλι ανυπομονούμε για το επόμενο! Η λύση για τα προβλήματα που επιφέρει κάθε χρονιά δεν είναι προφανώς να αλλάζουμε χρονιές, αλλά να μάθουμε να διαχειριζόμαστε τις δυσκολίες της ζωής μας, να παίρνουμε τα μαθήματα μέσα από αυτές και να γινόμαστε καλύτεροι άνθρωποι. Εξάλλου, η ζωή στην πλειοψηφία της είναι μία προσωπική μάχη του καθενός!

Ας δημιουργήσουμε μία χρονιά που στο τέλος θα είμαστε περήφανοι για αυτήν!

-Τί μπορώ, και όχι τί δεν μπορώ: οι άνθρωποι έχουμε την τάση να επικεντρωνόμαστε στα αρνητικά. Συνηθίζουμε να λέμε τί δεν μπορέσαμε να πετύχουμε και όχι τι καταφέραμε να κάνουμε! Στον απολογισμό της χρονιάς που πέρασε ας μπουν λοιπόν (και μάλιστα σε προτεραιότητα) και όλες οι επιτυχίες μας! Τί κάναμε και πετύχαμε; Τί εργαλεία χρησιμοποιήσαμε; Αυτόματα θα αναγνωρίσουμε πως διαθέτουμε εργαλεία για να πετύχουμε κι άλλα πράγματα στο μέλλον.

-Εκκρεμότητες: νομίζω πως όλοι μας αφήσαμε στόχους ανεκπλήρωτους, προσδοκίες ανικανοποίητες, όνειρα απραγματοποίητα. Σκοπός δεν είναι να φέρουμε όλα αυτά στο μυαλό μας προκειμένου να μας κυριεύσουν αρνητικά συναισθήματα, αλλά να κάνουμε ένα ξεσκαρτάρισμα: να πενθήσουμε ναι μεν τις απώλειες ανακουφίζοντας τον εαυτό μας και φέρνοντάς τον σε επαφή με την πραγματικότητα αλλά και να θέσουμε νέους (ή/και τους ίδιους) στόχους, καθώς θα είμαστε και σε θέση να αναγνωρίσουμε γιατί δεν πετύχαμε την προηγούμενη απόπειρα.

-Πλάνο: μέσα από τα λάθη μαθαίνουμε..μέσα από τις εμπειρίες και τα βιώματά μας μαθαίνουμε! Ας συλλέξουμε όλα τα μαθήματα και ας δημιουργήσουμε ένα νέο πλάνο με ξεκάθαρους στόχους και αξίες, νέους κανόνες και νέες οδηγίες. Είναι σημαντικό να ξεκαθαρίσουμε μέσα μας τις αξίες που είναι σημαντικές για εμάς και να τις συμπεριλάβουμε στον νέο μας αγώνα! Μας ενισχύουν και μας ολοκληρώνουν!

-Νέα εικόνα πραγμάτων: επιθυμώντας να ξεφύγουμε από δυσλειτουργικές καταστάσεις, το πιο δύσκολο κομμάτι είναι να ζητήσουμε από τον εαυτό μας να αλλάξει τον τρόπο θέασης του κόσμου. Ωστόσο, ίσως και να είναι χρήσιμο (έως απαραίτητο) καθώς με αυτόν τον τρόπο  αποδεσμευόμαστε από έναν δυσλειτουργικό τρόπο σκέψης του παρελθόντος δίνοντας έμφαση σε νέους ορίζοντες: αυτά που θέλουμε κι όχι αυτά που δεν θέλουμε, αυτά που έχουμε κι όχι αυτά που δεν έχουμε, αυτά που είμαστε κι όχι αυτά που δεν είμαστε!

-Αυθεντικότητα: η καθημερινότητα απαιτεί από εμάς να εναλλάσσουμε συνεχώς ρόλους. Με πιο απλά λόγια, απαιτεί να συγκεκριμένες συμπεριφορές σε συγκεκριμένους ανθρώπους και υπό συγκεκριμένες συνθήκες (π.χ. άλλη συμπεριφορά στον εργασιακό χώρο, άλλη απέναντι στον σύζυγο, άλλη απέναντι στα παιδιά κοκ). Το θέμα είναι τί επιθυμούμε να κρατήσουμε και έτσι, ο εαυτός μας θα είναι πιο κοντά στο αληθινό και το αυθεντικό.

-Δράση: κάθε μέρα ας είναι και μία μάχη στον αγώνα της ζωής. Ας προσπαθούμε να βρίσκουμε ενέργειες και πράξεις που θα μας φέρνουν πιο κοντά στο πλάνο της νέας μας προσπάθειας, μικρές ή μεγάλες, γιατί σημασία δεν έχουν η ποσότητα και η ένταση της δράσης αλλά το να μην σταματάμε ποτέ…και αν σταματάμε ίσως τελικά να μην το ποθήσαμε αρκετά.

Εξάλλου, το μόνο πράγμα στη ζωή που είναι εφικτό χωρίς προσπάθεια είναι η αποτυχία!

 

Αλεξία Σταθάκη

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.