Σεξουαλικός τουρισμός… ένα φαινόμενο πολύ γνώριμο… από παλιά…

Ας φέρουμε στο μυαλό μας την αρχαία Ρώμη. Είμαστε σ’ ένα ανάκτορο με τους άρχοντες της εκάστοτε εποχής, και τους σκλάβους τους. Κάθε φορά που τους επισκεπτόταν κάποιος στο ανάκτορό τους, του προσέφεραν φαγητό, ποτό, ρούχα, κρεβάτι και έναν σκλάβο για να τον ευχαριστήσουν με μια ολοκληρωμένη φιλοξενία.
2013…τα πράγματα δεν έχουν αλλάξει ιδιαίτερα…

Ο σεξουαλικός τουρισμός υπήρχε καθ’ όλη τη διάρκεια και το πέρας των χρόνων, απλά προσαρμοσμένος στην κάθε εποχή. Σήμερα, υπάρχουν πλέον οργανωμένα πακέτα τουρισμού στα οποία συμπεριλαμβάνονται τα αεροπορικά εισητήρια, η διαμονή και η σεξουαλική τύπου διασκέδαση των τουριστών (άφθονο ποτό σε νυχτερινά μαγαζιά, sex shows καθώς και σεξουαλική συνεύρεση με παρτενέρ). Η παγκόσμια βιομηχανία ξέρει πώς να επηρεάζει τη ψυχολογία των καταναλωτών ενισχύοντας, σε συνδυασμό και με άλλους παράγοντες, το φαινόμενο αυτό.

Πιο συγκεκριμένα αίτια ενίσχυσης του σεξουαλικού τουρισμού:

  • η φτώχεια και οι οικονομικές δυσχέρειες ωθούν τους ανθρώπους σε νέες αναζητήσεις για την ενίσχυση του εισοδήματος τους. Αν αναλογιστούμε μάλιστα πως το φαινόμενο αυτό έχει τις ρίζες του σε χώρες του Τρίτου Κόσμου, όπως η Αφρική και η Λατινική Αμερική, κατανοούμε καλύτερα τα αίτια του φαινομένου αυτού,
  • η προτίμηση από τη μεριά των τουριστών αυξάνεται καθώς θεωρείται ένα οικονομικό πακέτο διακοπών, συγκριτικά με το αν προτιμήσουν μια εκδιδόμενη κοπέλα στην χώρα τους,
  • η διαφήμιση ξέρει να ανακαλύπτει τα ευαίσθητα σημεία της ψυχολογίας των καταναλωτών. Η διαρκής προβολή της ιδέας »Sun-Sea-Sex» ενισχύει πολύ τη ζήτηση του »εμπορεύματος». Οι ιδανικές διακοπές, όπως αυτές προβάλλονται, είναι ο καυτός ήλιος , η καταγάλανη θάλασσα και το πολύ σεξ… Γιατί λοιπόν να μη γίνει και μια σχετική επιχείρηση;

Οι παραπάνω αιτίες συν μίας επιπλέον, αυτής του φαινομένου της παιδεραστίας, οδήγησαν στη δημιουργία του παιδικού σεξουαλικού τουρισμού.

Τι είναι η παιδοφιλία ή αλλιώς η παιδεραστία;
-επαναλαμβανόμενες ή παρεισφρητικές ιδέες, φαντασιώσεις, ορμές σεξουαλικών δραστηριοτήτων σχετικές με παιδιά (κάτω των 13),
-αποκλίνουσα συμπεριφορά σε σχέση με το θεωρητικό κοινωνικό πλαίσιο,
-δυσλειτουργικό άτομο στην καθημερινότητά του,
-το άτομο πρέπει να είναι τουλάχιστον 16 ετών και το θύμα 5 χρόνια μικρότερο (συνήθως οικείου περιβάλλοντος).

Πιθανά αίτια παιδεραστίας:

Περιβάλλον: κακοποιημένα παιδιά συχνά είναι οι μελλοντικοί παιδεραστές. Οι συνέπειες της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης είναι διττές:
1. η σεξουαλική κακοποίηση λειτουργεί σαν ανασταλτικός παράγοντας στη ζωή των παιδιών, άρα δεν προκαλούν κακό μετά την ενηλικίωσή τους.
2. πολλά παιδιά θεωρούν ότι τα ίδια φταίνε που τους συνέβη κάτι τέτοιο και υιοθετώντας αυτήν την αντίληψη, συνεχίζουν την ιστορία.
Φύση: έρευνες δείχνουν πως οι παιδεραστές έχουν μικρότερη εγκεφαλική ανάπτυξη. Έχουν, δηλαδή, χαμηλότερο IQ και πιθανόν να είναι αριστερόχειρες και πολύ πιο κοντοί από το μέσο όρο του πληθυσμού.

Παιδικός σεξουαλικός τουρισμός…

…και κάπως έτσι σε χώρες του Τρίτου Κόσμου βρίσκεται σε έξαρση το φαινόμενο αυτό. Κορίτσια αλλά και αγόρια από 13 ετών, δουλεύουν ανεξάρτητα στους δρόμους για τα προς το ζείν τους, ενώ άλλα παιδιά προωθούνται από οργανωμένες ταξιδιωτικές υπηρεσίες. Είναι αξιοσημείωτο, ότι οι γονείς είναι γνώστες των πραγμάτων. Γονείς και παιδιά όμως γνωρίζουν πως με αυτό το επάγγελμα θα έχουν μια χούφτα ρύζι για να φάνε…όπως οι ίδιοι αναφέρουν σε μαρτυρίες τους.

Η φωτογραφία ανήκει σε μια σειρά φωτογραφιών του Έρικ Ραβέλο που ονομάζεται «Los Ιntocables», δηλαδή «Οι άθικτοι» και πραγματεύεται τις μορφές ψυχολογικής και σωματικής κακοποίησης που βιώνουν παγκοσμίως τα παιδιά σήμερα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.