«Πότε να επισκεφθώ έναν ψυχολόγο;»:Μύθοι & Αλήθειες

»…η μέθοδος για να μειώσουμε το στρες δεν είναι να μειώσουμε τις απαιτήσεις, αλλά να αυξήσουμε την υποστήριξη…» Ben Fletche

»Εγώ σε Ψυχολόγο; Μα δεν είμαι τρελός!»
Πόσες φορές ακόμα θα ακούσουμε αυτήν τη φράση και πόσες φορές ακόμα θα προσπαθήσουμε να καταρρίψουμε αυτόν το μύθο; Καλύτερα να μην αναλογιστούμε!

Ένας μεγάλος μύθος, αλλά και μία μεγάλη προκατάληψη, που πρέπει να καταρριφθεί είναι πως δεν κρίνεται απαραίτητο να αρχίσουμε να ακούμε φωνές για να αποφασίσουμε να επισκεφτούμε κάποιον ψυχολόγο. Μικρά καθημερινά προβλήματα που προκαλούν άγχος και ανησυχίες, μειώνοντας έτσι τη λειτουργικότητά μας, θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν με τη βοήθεια ενός ειδικού. Η επίσκεψη σε έναν ψυχολόγο δεν προϋποθέτει να βρισκόμαστε στα όρια της παράνοιας και το επόμενο βήμα να είναι ο εγκλεισμός μας σε κάποιο ίδρυμα. Η επίσκεψη σε έναν ψυχολόγο μπορεί να πραγματοποιηθεί επειδή έχουμε αποπροσανατολιστεί από τον στόχο μας και έχουμε ανάγκη από βοήθεια, ώστε να είμαστε και πάλι ικανοί να διευθετήσουμε κάποια θέματα στη ζωή μας. Εξάλλου, οι διάφοροι κλάδοι ψυχολογίας υπάρχουν για να μπορεί να καλυφθεί ένα μεγάλο φάσμα θεμάτων που απασχολούν τον άνθρωπο.

Υπάρχουν συγκεκριμένοι κλάδοι ψυχολογίας που ο στόχος τους είναι η ψυχική ευημερία του ανθρώπου, η απόκτηση επίγνωσης, η ανάπτυξη αυτογνωσίας και δεξιοτήτων που θα τον βοηθήσουν να ζεί λειτουργικά και να έχει έναν εποικοδομητικό ρόλο στην κοινωνία. Παραμένοντας στη θετική πλευρά των πραγματών, πιστεύουν στη δύναμη που έχει μέσα του ο άνθρωπος για να αντιμετωπίσει τα προβλήματά του με επιτυχία, έχοντας ανάγκη απλά μια ώθηση.

Η διαδικασία της επίσκεψης σε έναν ψυχολόγο δεν αποτελείται από μια σειρά απλών συμβουλών ή μιας πολύωρης ή(/και) μίνι συνέντευξης. Εξάλλου ο ψυχολόγος δεν είναι »συμβουλάτορας», αλλά κατά γενική ομολογία ένας »καθοδηγητής» που μέσα από ερωτήσεις θα οδηγήσει τον ενδιαφερόμενο στο σωστό (για τις προσδοκίες του ενδιαφερόμενου) δρόμο. Ο ψυχολόγος δεν κατακρίνει και δεν επιβάλλει τις δικές του απόψεις. Στόχος της επίσκεψης είναι να υπάρχει ελευθερία λόγου από τη μεριά του ενδιαφερόμενου, ενώ από τη μεριά του ψυχολόγου να υπάρχει η απόλυτη αποδοχή και κατανόηση.

Μάλιστα, οι ανάγκες της σύγχρονης κοινωνίας οδήγησαν στην εμφάνιση της Διαδικτυακής Συμβουλευτικής και Ψυχοθεραπείας που έρχεται και καλύπτει τις ανάγκες:
-όσων επιθυμούν την επαφή με κάποιον ειδικό αλλά δεν διαθέτουν μεγάλη οικονομική άνεση, καθώς οι τιμές είναι πολύ πιο προσιτές,
-όσων κατοικούν σε χωριά ή μικρές πόλεις όπου δεν προσφέρονται αυτές οι υπηρεσίες,
-όσων θέλουν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους.

Αναφορικά κάποια θέματα που μπορεί να μας απασχολούν:

εργασία (π.χ. ανακάλυψη θετικών στοιχείων ώστε να αγαπήσουμε τη δουλειά μας και να αποδίδουμε καλύτερα σ’αυτήν)
εκπαίδευση (π.χ. βοήθεια ένταξης παιδιών στο χώρο του σχολείου)
οικογένεια και σχέσεις (π.χ. βελτίωση σχέσεων μεταξύ γονέων και μεταξύ γονέων και παιδιών)
κοινωνία (π.χ. αντιμετώπιση προκαταλήψεων και διακρίσεων, απόκτηση δεξιοτήτων για εποικοδομητικό ρόλο στην κοινωνία) κ.ά.

Είμαστε άνθρωποι και συνεπώς, πέρα από όλα τα άλλα γνωρίσματα, μπορεί κάποια στιγμή στη ζωή μας να μην έχουμε το γνώρισμα του «δυνατού». Δεν είναι κακό να ζητήσουμε βοήθεια και να την αποδεχτούμε απλόχερα. Υπάρχουν πολλοί μύθοι γύρω από την ψυχολογία που σταδιακά καταρρίπτονται, ωστόσο ακόμα πολλές αληθοφάνειες μας κρατούν πίσω στο να γίνουμε πιο ανοιχτοί σε αυτό το θέμα. Η διαρκής αμφισβήτηση και η γνώση όμως μας κάνουν πιο σοφούς.

Ας ενημερωθούμε και ας βοηθήσουμε τους εαυτούς μας περισσότερο!

Επικοινωνήστε μαζί μου για περισσότερες πληροφορίες: psycholoygeia@gmail.com

Αλεξία Σταθάκη, Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια