Ψυχοσωματικά: όταν η ψυχή φωνάζει…το σώμα ακούει και εκτελεί!

«Πάντα εμφάνιζα συχνούς πονοκεφάλους και πόνους στο στομάχι, αλλά τον τελευταίο καιρό έχουν γίνει πιο έντονοι. Έκανα εξετάσεις αλλά δεν βρέθηκε τίποτα. Ο γιατρός μου, μου είπε πως χρειάζομαι διακοπές και πως επιτέλους πρέπει να σταματήσω να αγχώνομαι. Είμαι αγχώδης γενικά στη ζωή μου αλλά μπορεί πράγματι να είναι αυτός ο λόγος για τους πόνους που νιώθω;»

Ο άνθρωπος αποτελείται από σώμα και ψυχή, δύο έννοιες που δεν είναι ανεξάρτητες μεταξύ τους, αλλά συνδέονται άμεσα και αλληλεπιδρούν. Δυστυχώς, η ελληνική κοινωνία ακόμα δεν έχει εξοικειωθεί με την ιδέα πως αν δεν έχουμε μία υγιή ψυχή πιθανώς να μην έχουμε ένα υγιές σώμα. Πως όταν δεν εξωτερικεύουμε συναισθήματα και πως όταν δεν τακτοποιούμε αρνητικές και αγχωτικές σκέψεις στο μυαλό μας, η συσσώρευση που προκαλείται μεταφράζεται σε σωματικά συμπτώματα (χωρίς οργανική αιτία), τα οποία ονομάζονται ψυχοσωματικά συμπτώματα.

Τί είναι τα ψυχοσωματικά;

Πρόκεται για υπαρκτά σωματικά συμπτώματα τα οποία δεν θα πρέπει να παραβλέπονται, ωστόσο, οφείλονται σε ψυχολογικά αίτια και όχι σε οργανικά. Η διάθεσή μας παίρνει σάρκα και οστά. Ας σκεφτούμε τα πρωινά που ξυπνήσαμε ευδιάθετοι. Πόσο λαμπεροί και γεμάτοι ενέργεια ξεκινούσαμε τη μέρα μας. Τώρα ας σκεφτούμε τις μέρες που ήμασταν μελαγχολικοί και νιώθαμε το σώμα μας καταπονημένο.

-Είναι γεγονός πως άνθρωποι με μελαγχολικές και καταθλιπτικές τάσεις, τείνουν να αρρωσταίνουν ευκολότερα ή να παρουσιάζουν χρόνιες ασθένειες σε μεγαλύτερο βαθμό απ’ότι η αντίθετη μερίδα ανθρώπων.

Περιπτώσεις: Έλκος λόγω έντονου άγχους, πονοκέφαλοι ή ημικρανίες λόγω κάποιας μορφής κατάθλιψης, δερματοπάθειες λόγω άγχους κ.ά.

-Παράλληλα, η ίδια μερίδα ανθρώπων παρουσιάζει δυσκολίες κατά την ίαση ασθενειών σε σχέση με την αντίθετη πληθυσμιακή ομάδα ανθρώπων.

Περίπτωση: Έρευνες επιβεβαιώνουν πως ο καρκίνος με χημειοθεραπείες και διαλογισμό θεραπεύεται αποτελεσματικότερα και πιο γρήγορα, απ’ότι αν το άτομο ακολουθήσει απλά τον δρόμο της ιατρικής.

-Τα ψυχοσωματικά βέβαια παρουσιάζονται και σαν ένα άλλο είδος άμυνας του οργανισμού. Πολλές φορές η έντονη επιιθυμία μας να αποφύγουμε κάτι, εκδηλώνεται μέσα από σωματικά συμπτώματα.

Περίπτωση: Θέλω να αποφύγω ένα δύσκολο διαγώνισμα και εκδηλώνω συμπτώματα κρίσης πανικού ( ταχυκαρδία, εφίδρωση, ζαλάδες, λιποθυμία κτλ.)

Με ποιον τρόπο είναι βοηθητική η ψυχοθεραπεία;

Ψυχοθεραπεία: διάγνωση για ψυχοσωματικά συμπτώματα υπάρχει αφότου έχουν εξαντληθεί όλες οι επιλογές που οδηγούν σε οργανικά αίτια. Βασική αρχή είναι πως τα ψυχοσωματικά εμφανίζονται με διαφορετικό τρόπο στον καθένα, καθώς ο καθένας αποκωδικοποιεί τα συναισθήματά του, τις φοβίες του, τις σκέψεις του κτλ , με τον δικό του διαφορετικό και ξεχωριστό τρόπο. Η ψυχοθεραπεία, λοιπόν, δεν αναζητά και δεν ερευνά μεμονωμένες αίτιες για κάθε πρόβλημα, αλλά τον άνθρωπο στο σύνολό του.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.