Εξάρτηση-Εθισμός & »Κιβωτός Σωτηρίας»

 »Με λένε Γιώργο και είμαι 28 χρονών. Στα 16 μου ξεκίνησα το κάπνισμα μαζί με τους φίλους μου. Αν τους ρωτήσεις γιατί το άρχισαν θα σου απαντούσαν από περιέργεια, ενώ αν ρωτήσεις εμένα θα σου απαντήσω για την αποδοχή μου από την παρέα μου. Αργότερα, αρχίσαμε να καπνίζουμε κατά καιρούς χασίς. Εμένα όμως δεν μου έφτανε αυτό. Όσο περνούσε ο καιρός αυξάνονταν οι μέρες που κάπνιζα χασίς και εν τέλει, κατέφυγα στην κοκαϊνη και την ηρωϊνη. Από τότε έμεινα μόνος μ’αυτές και νιώθω πως είναι σχεδόν ακατόρθωτο να ξεφύγω. Όλη η ζωή μου είναι αυτές οι δυο.»

 

Η εξάρτηση κυριεύει τη ψυχή και το σώμα γεγονός που την καθιστά άκρως επικίνδυνη για την ανθρώπινη ζωή.

Ψυχική εξάρτηση: ο άνθρωπος είναι εκ φύσεως ον που αποζητά τα ευχάριστα συναισθήματα και αποφεύγει τα δυσάρεστα. Η προοπτική, λοιπόν, λήψης της ουσίας καθώς και η λήψη αυτή καθεαυτή, προκαλούν ευχαρίστηση και ικανοποίηση στο άτομο ενισχύοντας αυτήν τη συμπεριφορά του. Η στέρηση της ουσίας προκαλεί δυσφορία, συνεπώς, δεν προτιμάται.

Σωματική εξάρτηση: σωματική εξάρτηση υπάρχει όταν υπάρχει ανάπτυξη «ανοχής». Πιο συγκεκριμένα, η «ανοχή» είναι η κατάσταση κατά την οποία το σώμα μας συνηθίζει την προσλαμβανόμενη ουσία και χρειάζεται σταθερά μεγαλύτερες ποσότητες από αυτήν για να πετύχει τα ίδια αποτελέσματα. Σε περίπτωση απουσίας της ουσίας από τον οργανισμό, το σώμα εμφανίζει κάποια συμτπώματα στέρησης (π.χ. εφίδρωση, εμετός, σπασμοί κτλ.).

 

Τα σωματικά συμπτώματα στέρησης εύκολα αντιμετωπίζονται (μέσα σε λίγες μέρες), ωστόσο είναι η πρώτη δικαιολογία των ανθρώπων για τη διατήρηση της σχέσης τους με τις ουσίες, καθώς  η κύρια αιτία εξάρτησης (αλλά όχι η μοναδική) είναι η ψυχολογική εξάρτηση (ψυχικός εθισμός).

 

Ο ρόλος των κέντρων απεξάρτησης και επανένταξης των εξαρτημένων ανθρώπων είναι φανερά ιδιαίτερα σημαντικός. Ένα από αυτά τα κέντρα που λειτουργεί στη Β.Ελλάδα είναι το κέντρο επανένταξης και ψυχολογικής υποστήριξης »Κιβωτός»,μια αστική, μη κερδοσκοπική εταιρεία.

1480689_519709244803207_1097668748_n

Σε ποιους απευθύνεται η »Κιβωτός»;

Απευθύνεται  σε άτομα με εξάρτηση και εθισμό στα ναρκωτικά, το αλκοόλ και σε άλλες ψυχοτρόπες ουσίεs.

Τί πρεσβεύει;

Το κέντρο αυτό θεωρεί πως ο εθισμός είναι μια πολύπλευρη και πολυδιάστατη κατάσταση που επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες, βιολογικούς, ψυχολογικούς και κοινωνικούς και χαρακτηρίζεται από απώλεια ελέγχου όσον αφορά στη χρήση ουσιών. Με άλλα λόγια, έχει να κάνει με την αδυναμία του ατόμου να προβλέπει τι θα συμβεί από τη στιγμή που θα πάρει το πρώτο ναρκωτικό ή θα σηκώσει να πιει το πρώτο ποτήρι. Πρόκειται, επίσης, για μια προοδευτικώς εκδηλούμενη κατάσταση, η οποία χωρίς παρέμβαση, δεν είναι δυνατό να αντιμετωπισθεί. Μάλιστα, σχεδόν με βεβαιότητα, μπορεί να οδηγήσει στο θάνατο. Συμπερασματικά, ο εθισμός δεν είναι απόρροια μειωμένης ηθικής ή μιας απλής κακής συνήθειας, αλλά μια σοβαρή, θα λέγαμε, ψυχική διαταραχή που χρήζει άμεσης θεραπείας.

Τρόποι αντιμετώπισης:

Η θεραπευτική προσέγγιση που υιοθετεί το κέντρο για την αντιμετώπιση του εθισμού βασίζεται στο ευρέως διαδεδομένο μοντέλο θεραπείας της Μινεσότα (φιλοσοφία των 12 Βημάτων), το οποίο χρησιμοποιείται με επιτυχία εδώ και πολλά χρόνια στα περισσότερα κέντρα απεξάρτησης στην Ευρώπη και την Αμερική. Είναι αξιοσημείωτο πως το κέντρο δεν χρησιμοποιεί υποκατάστατα ούτε κάποια φαρμακευτική αγωγή, ενώ μια από τις βασικές του παραδοχές είναι πως σκοπός της θεραπευτικής παρέμβασης δεν είναι η απόρριψη της προσωπικότητας των εθισμένων και η δημιουργία νέας, σύμφωνα με την κρίση των επαγγελματιών του κέντρου, αλλά η ένδειξη απόλυτου σεβασμού απέναντι στον άνθρωπο.

Παροχές:

-Ξενώνας

-Ατομική αξιολόγηση για τη διερεύνηση προσωπικών αναγκών

-Εξατομικευμένη συμβουλευτική

-Ομαδική θεραπεία

-Εξειδικευμένη βιβλιογραφία και εργασίες πάνω σε θέματα εξάρτησης

-Συμμετοχή σε ομάδες αυτοβοήθειας ( με σκοπό την ενίσχυση της αυτοεκτίμησης των ατόμων και την εκμάθηση λειτουργικότερων τρόπων συμπεριφοράς)

-Συνεργασία με ψυχίατρο,οδοντίατρο,παθολόγο,μικροβιολόγο, νοσηλευτές κτλ. για την αντιμετώπιση προβλημάτων υγείας

-Παροχές λογιστικών και νομικών υπηρεσιών από επαγγελματίες

 

 

Το κέντρο »Κιβωτός» είναι ένα από τα κέντρα απεξάρτησης και επανένταξης με στόχο την εξάλειψη των φαινόμενων της εξάρτησης και του εθισμού. Είναι πολύ υγιές να ζητάμε βοήθεια όταν την έχουμε ανάγκη, αλλά και να προσφέρουμε ενίσχυση και βοήθεια σε όσους την έχουν ανάγκη.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την εξάρτηση και τον εθισμό καλέστε στα τηλέφωνα: 2467026462 -6955038040

 


1441441_519709411469857_1753933700_n
  1450082_519709341469864_303655262_n  1452315_519709468136518_1169652886_n

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.