Υπάρχει Άγιος Βασίλης; Το ερώτημα που τρομάζει όλους τους γονείς!

Όλοι έχουμε ανάγκη να πιστεύουμε σε κάτι ανώτερο… σε μία ανώτερη δύναμη όπου καταφεύγουμε όταν νιώσουμε αδύναμοι και ανήμποροι να αντιμετωπίσουμε μία κατάσταση. Για τους ενήλικες αυτή η δύναμη μεταφράζεται ως τα πιστεύω μας, η ιδεολογία μας, η θρησκεία μας, ενώ για τα παιδιά ως ένας ήρωας από κάποιο παραμύθι, όπως είναι ο Άγιος Βασίλης.

Όλοι έχουμε ανάγκη να πιστεύουμε στη μαγεία! Όλοι περιμένουμε με ανυπομονησία τα Χριστούγεννα, για να μεταμορφωθούμε, έστω και για λίγο, σε παιδιά που χάνονται στα στολίδια, ζαλίζονται με τα πολλά λαμπάκια και καλομαθαίνουν τους εαυτούς τους με τα πολλά δώρα.

Τί γίνεται, όμως, όταν από τα ίδια μας τα παιδιά τίθεται το ερώτημα: «Υπάρχει Άγιος Βασίλης;»

 

Ενστικτώδης Αντίδραση: «Δεν πρέπει να πω την αλήθεια, γιατί το παιδί μου θα χάσει την παιδικότητά του.»

Όταν το παιδί μας, μας κάνει μία τέτοια ερώτηση, προφανώς και άρχισε να αντιλαμβάνεται ότι ο Άγιος Βασίλης δεν είναι ένα πραγματικό πρόσωπο. Συνεπώς, για ποιο λόγο να πούμε ψέματα στο παιδί μας, αφού το ίδιο είναι έτοιμο πια να ακούσει την αλήθεια;

Πρωταρχικός στόχος μας είναι το παιδί μας να μάθει να επιλέγει μέσα από πιθανές επιλογές.

Οπότε θα ήταν καλό, από την πρώτη στιγμή που το παιδί μας ρωτήσει αν όντως υπάρχει ο Άγιος Βασίλης, να του εξηγήσετε ότι πρόκειται για ένα μυθικό πρόσωπο.  Το παιδί είναι έτοιμο, άρα πρέπει να είμαστε και εμείς έτοιμοι. Μιλήστε του για τα μυθικά πρόσωπα και πώς αυτά συνδέονται με γεγονότα, ανθρώπινα χαρακτηριστικά και ανθρώπινες συμπεριφορές. Έτσι ο Άγιος Βασίλης συνδέεται με τα Χριστούγεννα, ενώ προάγει το έργο της προσφοράς,της βοήθειας και της αγάπης.

Η αλήθεια δεν αφαιρεί την παιδικότητα του παιδιού μας. Η αλήθεια του δίνει την επιλογή. Δίνοντάς στο παιδί επιλογές το βοηθούμε, ώστε να γίνει πιο ανεξάρτητο, ενώ, παράλληλα, μαθαίνει, από μικρή ηλικία, να αναλαμβάνει την ευθύνη των αποφάσεών του (πάντοτε σε αντιστοιχία με την ηλικία του παιδιού).

Το παιδί συνεπώς έχει επιλογή: είτε θα πιστεύει στον Άγιο Βασίλη είτε όχι. Αν επιλέξει να πιστεύει δεν πρέπει να ανησυχούμε. Όλοι μας έχουμε ανάγκη να πιστεύουμε κάπου. Είναι απόλυτα φυσιολογικό, και από τη στιγμή που εμείς εξηγήσαμε στο παιδί μας, να είμαστε βέβαιοι ότι το παιδί γνωρίζει, κατά βάθος, την αλήθεια. Η πραγματικότητα πολλές φορές φέρνει αρνητικά συναισθήματα, ενώ ο μύθος κρύβει μαγεία, γεμίζοντάς μας θετικά συναισθήματα.

Ας είμαστε ειλικρινείς: Πόσοι από εμάς στις γιορτές δεν πιάνουμε τους εαυτούς μας να γινόμαστε παιδιά και να αποζητάμε να ξαναζήσουμε κι εμείς αυτόν τον μύθο;

…γιατί όλα μπορούν να συμβούν αρκεί να πιστεύεις!

Από την Αλεξία Σταθάκη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.