Συμβουλευτική Γονέων

Η συμβουλευτική γονέων από έναν ειδικό ψυχικής υγείας έχει ως στόχο την πλήρη και λεπτομερή ενημέρωση των γονέων πάνω σε θέματα που αφορούν την ανατροφή και τη διαπαιδαγώγηση των παιδιών. Δίνεται, λοιπόν, η δυνατότητα στους γονείς να εκφράσουν τα ερωτήματά τους, τα οποία απαντώνται στοχευμένα για την κάθε περίπτωση ξεχωριστά. Παραδείγματα αυτών είναι:

  • Πόση ώρα μπορεί το παιδί μου να παίζει με το τάμπλετ ή το κινητό;
  • Πόση ώρα μπορεί το παιδί μου να βλέπει τηλεόραση;
  • Πότε πρέπει να ανησυχώ για το άγχος του παιδιού;
  • Πότε πρέπει να πάω το παιδί μου σε έναν παιδοψυχολόγο;
  • Πώς μπορώ να διαχειριστώ μία οικογενειακή απώλεια, ένα διαζύγιο ή μία επικείμενη μεγάλη αλλαγή στην οικογένεια, όπως ένα μικρό αδερφάκι;
  • Πότε και πώς να απαντάω στο παιδί μου σε ερωτήσεις που ως γονέας κρίνω ότι δεν ήρθε η ώρα για αυτήν τη συζήτηση, επειδή το παιδί μου είναι ακόμη μικρό (π.χ. σεξουαλική διαπαιδαγώγηση);

Στόχος μας είναι η υποστήριξη των γονέων μέσα από μία γόνιμη αλληλεπίδραση, έτσι ώστε να επιλυθούν προβλήματα και δυσκολίες που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι γονείς σε σχέση με τα παιδιά τους. Βασικό μας μέλημα είναι η βελτίωση της επικοινωνίας μεταξύ των μελών της οικογένειας και η βέλτιστη δυνατή διαχείριση των προβλημάτων, γεγονός που επιτυγχάνεται μέσα από τη γνώση και συγκεκριμένες μαθημένες δεξιότητες.

Μερικές φορές, κρίνεται απαραίτητη η πραγματοποίηση συνεδριών είτε ατομικά (μόνο με το παιδί) είτε ομαδικά (και με τους γονείς ή και άλλα μέλη της οικογένειας). Η κάθε συνεδρία διαρκεί 60 λεπτά και για τη διασφάλιση της αποτελεσματικότητάς της καλό είναι να πραγματοποιείται βάσει του χρονοδιαγράμματος που προτείνει ο ειδικός ψυχικής υγείας.